МОЖЕМО ЛИ ПОМОЋИ УМРЛИМА?

"После смрти нема покајања, макар то умрли и желео, јер што је посејано у овом животу - жање се у будућем. Да ли то значи да не можемо баш никако да му помогнемо? Не, не и не! Бог у Светој Тројици је сушта Љубав, неизмерна Љубав, свељубавна Љубав! Јер ако ми желимо - ако имамо имало љубави у себи према умрлом онда желимо - да наши покојници оду у Рај, Бог то жели неупоредиво више.
Ми нисмо вољни да будемо распети ради свог спасења, а још мање спремни да то учинимо због својих ближњих. А Бог је био распет ради нашег спасења. То значи да Он жели наше спасење више него што га желимо ми сами. Господ Исус Христос је исцељивао болесне, исцељивао је тело. Зар онда Он неће бити миостив души, која је узвишенија од тела? Он је услишио преклињање демона који су захтевали да не буду бачени у пакао*. Зар онда неће услишити и слична преклињања Хришћана?
Постоји нешто што још више заслужује пажњу: МОЛИТВЕ КОЈЕ ИЗГОВАРАМО ЗА МРТВЕ ДЕЛОТВОРНИЈЕ СУ ОД ОНИХ ЗА ЖИВЕ. Живи поседују 'слободну вољу'. Они сами за себе одлучују шта ће учинити. Да ли ће у Рај или не. Чак ни Бог. Бог им једноставно показује путеве и начин покајања. Они сами бирају.
Мртви, међутим, више не поседују слободну вољу. Они више нису господари својих душа. Зато је лакше да Бог буде милостив према души. Због тога Бог услиши све што је учињено за душу.
Шта заправо наше молитве могу задобити кад је у питању душа? Две ствари: прва је да душа задобије милост у истом тренутку када се за њу молимо; друга је да душа може чак и да изађе из пакла. Да оде у Рај! Прва је извесна, друга - неизвесна, али не и немогућа. 'Милостиња, Литургије и помени су од велике користи за душу, оне су у стању чак и да избаве од пакла' (откривење Ангела Светом Макарију).
Чињеницу да душа може да се избави из пакла очигледна је и из следећих речи Господњих: 'Који рече против Духа Светога, неће му се опростити ни у овоме веку ни у будућем' (Матеј 12:32), односно:
У БУДУЋЕМ ЖИВОТУ НЕОПРОСТИВА ЈЕ ЈЕДИНО ХУЛА НА ДУХА СВЕТОГА (а по тумачењу Светих Отаца - то је безверје или јерес, секташтво). Људи неће отићи у пакао само због овог греха, али је само он неопростив. Следи, дакле, да се сви други грехови, ма како озбиљни били (!), можда могу и опростити. А тада ће се душа избавити из пакла. Зашто бисмо иначе изговарали Трисвето и служили помене?"
Извор текста: ЛАЖ ЈЕ ДА ПОСЛЕ СМРТИ НЕМА ЖИВОТА, Србска Првославна Заједница Шид, прир. за штампу Мирко И. Нанић, са благословом Његовог Преосвештентва Епископ сремског Г. Василија, Шид 2005.

Коментари

Популарни постови