НЕЗАХВАЛАН ЧОВЕК ЈЕ УВЕК ТУЖАН - Старац Пајсије Светогорац

Старче, због чега моју радост нагло смењује туга?

Нагли прелаз од радости ка тузи је најчешће због искушења. Злобни тангалашка се бори са човеком, а посебно са пријемчивим и по природи животно радосним, који тежи да живи духовним животом. Али због чега ми да дозволимо тангалашки да то ради? Зар радост није боља од туге? Зар љубав није боља од злобе?

А ја понекад упаднем у тугу, а не знам узроке.

Тангалашка не жели да се човек радује. Он налази начина да огорчи и оне који имају повода за то, као и оне који немају. Што се тебе тиче, чини ми се да хоће да те доведе до разочарења, И све више те опкољава танким нитима. Ако би те везао конопцем, онда може се рећи постоји повод за огорченост. Али се теби те танке нити чине као конопци и зато све то преживљаваш. Не мучи се без разлога, јер тиме радујеш тангалашку и огорчаваш Христа. Да ли желиш да Христос буде огорчен?

Не старче, али…

Никакво “али”! Нека се ад огорчи! Нека се огорчи!

Старче често ме боли стомак и тешко ми је да испуњавам своје... обавезе.

Ти све седиш и разговараш са својим помислима, све видиш црно и мучиш се узалуд зато и страдаш душевно и телесно. Као последица тога и стомак почиње да те боли, и где потом наћи снагу за духовно? Може се попити лек и отклонити бол, али ако се не избавиш од туге, стомак ће опет почети да те боли. Не примај помисли које те доводе до разочарења, да не би учинио бескорисним те дарове које ти је Бог дао. Што правилније будеш гледао на ствари тим ћеш више имати мира, бићеш здравији и престаћеш да пијеш лекове. Туга разоружава човека. Исисава све сокове душевних и телесних сила и не дозвољава да се нешто ради. Трује душу и уноси неред у тело. Удара по свим осетљивим местима на телу, изазива страх и њиме човека изнурава. Отров унинија може да обори не само човека са слабим организмом, већ и веома јаког. Има овде једна сестра. Знате колико има снаге? И на духовном плану је одлична и на послушању! Може да уреди цео манастир, али због унинија ништа не ради, пропада узалуд. Тако је јак мотор, а ради без користи.

Коментари

Популарни постови