ИЗДРЖАТИ ДО КРАЈА


Ваша Светости, како Хришћани да схвате оно што се данас догађа у свету – ратови избијају један за другим, расте мржња међу људима, напредује безбожништво, све је више охладнелости љубави међу самим Хришћанима?

Према речима Христовим, што будемо ишли даље (према крају историје), све ће бити теже и теже: „Чућете ратове и гласове о ратовима, земља ће се трести по свету, биће глади и помора, безакоње ће се умножити, охладнеће љубав код многих и окренуће се људи један на другога, и издаће један другога...“

Христос каже да се припремимо и да издржимо све то до краја. Православље, и сада и увек, мора бити спремно за те тешкоће. Христос нам још каже: „Ко хоће да иде за Мном, нека узме крст свој и иде за Мном. Мене су гонили и вас ће гонити.

Значи, морамо бити приправни на те тешкоће, претрпети и издржати. Али, само „ко издржи до краја“, вели Христос, „тај ће се спасти“.

Невоља имамо не само од непријатеља који су друге вере и од незнабожаца, имамо их и од оних који кажу да су Хришћани. И сада ми видимо како ти Хришћани поступају нељудски...

Кад бисмо и ми тако поступили, били бисмо још више осуђени: коме је много дато много се од њега и очекује.

Сва ствар је у томе да издржимо до краја.

Патријарх Српски Павле – ИЗ ДАНА У ДАН СА ПАТРИЈАРХОМ ПАВЛОМ – Очев дом 2018.

Коментари

Популарни постови